Vellmo-malja kilpailu 2014

Päijät-Hämeen sopimuspalokuntien hälytysosastojen jäsenet kilpailivat lauantaina 13.9.2014 Vellamo-maljasta. Vellamo-kilpailuiden tarkoitus on kehittää ja ylläpitää palokuntien tietotaitoja sammutus- ja pelastustehtävien suorittamisessa pilke silmäkulmassa rehdissä palokuntahengessä. Kilpailuilla on myös koulutuksellinen merkitys, sillä kilpailusuoritukset paljastavat omat vahvuudet ja kehittämiskohteet.

VIllähteen vpk:n järjestämään kilpailuun osallistui 5 joukkuetta Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen alueelta. Ahtialan, Harjunalustan, Lahden, Vesikansan sekä Hakosilta-Nostavan vpk:n joukkueet kilpailivat tieto- ja taito-osioissa. Tieto-osio muodostui teoriakokeesta, jonka kysymykset liittyivät palo- ja pelastustoimintaan. Taito-osiossa pelastusyksikölle annettiin sammutus- ja pelastustehtävä jonka vaativuusalueet painottuivat pelastusryhmän perustaitoihin.

Kilpailutehtävässä mallinnettiin tilanne, missä Ritolammen laavu on syttynyt palamaan ja tuli levinnyt läheiseen maastoon. Laavu ja lampi olivat järjestäneen palokunnan aikaansaannoksia eikä palopaikalle ollut suoraa tieyhteyttä. Kulkutienä oli vain kapea polku, joka vei laavulle. Palon sammuttamiseksi oli suoritettava onnettomuuskohteen tiedustelu, moottoriruiskuselvitys sammutusveden saamiseksi sekä tulipalon sammuttaminen. Osaamisen arvioimisen lisäksi suorituksessa kiinnitettiin huomiota työturvallisuuteen ja oikeisiin työskentelytapoihin. Virheellisistä suorituksista ja vaarallisista työtavoista jaettiin aikasakkoja. Kilpailujoukkue eli pelastusryhmä muodostui neljästä jäsenestä; yksikönjohtaja, kuljettaja ja pelastussukelluspari.

Tietokilpailun voittajaksi selviytyi Lahden vpk:n joukkue, joka sai nimiinsä Harjunalusta-maljan, tietokilpailun kiertopalkinnon, joka järjestelykiireissä jäi liikkeeseen kaiverrettavaksi. Tosin tällä kertaa kaiverrus tulee suoritetuksi hyvissä ajoin. Toiseksi sijoittui Hakosilta-Nostava vpk ja kolmanneksi Harjunalustan vpk. Kalustokilpailun voitti Harjunalustan vpk:n joukkue. Toiseksi sijoittui Lahden vpk ja kolmanneksi sijoittui Ahtialan vpk.

Kokonaiskilpailun voiton eli Vellamo-maljan vei nimiinsä Harjunalustan vpk. Voittajajoukkueessa kilpailivat Pekka Aaltonen, Antti Erola, Joni Kallio ja Jan Pirkkalainen. Voittajajoukkueen Antti Erola oli tietokilpailun paras. Samasta joukkueesta löytyi myös paras ryhmänjohtaja Pekka Aaltonen, joka rauhallisella ja määrätietoisella suorituksella johti ryhmänsä taitokilpailun voittoon. Toiseksi sijoittui Lahden vpk samoilla yhteispisteillä voittajan kanssa. Tasapisteissä sijoitus ratkaistiin kalustokilpailun perusteella. Kolmas oli Ahtialan vpk, neljäs Hakosilta-Nostavan vpk ja viidenneksi sijoittui Vesikansan vpk.